De Belgische violist en Nyckelharpa speler Didier François is een man die van ontmoetingen houdt. Over het geheel van zijn zeven albums uit zijn discografie, vindt men, onder andere, Renaud Garcia-Fons (contrabas), de Zweedse zangeres Ulrika Boden, Lévon Minassian (doudouk speller van Peter Gabrielen de draailierspeler Gilles Chabenat met wie hij een dubbel-cd opneemt samen met de Franse zanger Gabriel Yacoub. Met de Italiaanse nyckelharpaspeler Marco Ambrosini nam hij de 44 vioolduo’s van Bartòk op (herwerkt voor de nyckelhrapa). Ze werken- en treden vandaag nog regelmatig samen op.
Bovendien kruiste zijn pad die van Stéphane Grappelli, Michael Riessler (Duitse saxofonist en componist) en hij was ook solist bij de life vertoning van de “Lord of the rings” gecomponeerd door de Amerikaanse filmcomponist Howard Shore. Met de Franse film componist Armand Amar (door een César bekroond voor de muziek van “Le Concert” film van Radu Mihaileanu) werkt hij samen aan de film- en ballet muziek voor regiseurs als Costa-Gavras (voor de films “Amen” en “Le Couperet”), Yann Arthus-Bertrand (voor de documentaire “La terre vue du ciel”) en Anne-Marie Porras (voor het ballet “Parole d’anges”).
Didier François houdt er ook van zijn werk te associëren met zangstemmen zoals die van Neeka, Tom Theuns, Patrick Riguelle en dit voor specifieke projecten. Hij was gedurende tien jaren mee verantwoordelijk voor de muzikale leiding binnen het Brussels theater ensemble Leporello. Sinds kort speelt hij ook in de Elias Nardis ensemble. Een Italiaanse groep die oude Ottomaanse muziek herwerkt in eigentijdse composities (oud, percussie, bas en nyckelharpa). Het repertoire van Didier Francois zijn doordrongen van eclectische invloeden, waarbij hij zowel improvisatie op traditionele thema’s als eerder klassieke en jazzy composities mengt.

Het is dankzij de techniek van de Belgische violist Arthur Grumiaux, dat Didier François een techniek op punt heeft kunnen zetten voor de nyckelharpa dat gebaseerd is op ontspanning en vloeiende bewegingen. Deze vernieuwende manier van spelen geeft meer bewegingsvrijheid waardoor de muzikant de kwaliteit van zijn klanken kan verdiepen. Bovendien vergroot dit de mogelijkheden om hedendaagse interpretaties te componeren die het repertoire van dit instrument (dat tot nog toe vooral gekend is door de Zweedse volksmuziek), kunnen verbreden. Men kan nu in het werk van Didier François, dankzij de helderheid van de klank, gemengd met de resonantie van de sympathiesnaren, de rijkheid van de toetsen beluisteren in Bach, Ysaïe, Satie, maar ook in vele van zijn eigen composities waarvan velen gebaseerd op thema’s uit het traditionele patrimonium. Verder geeft Didier François ook les in Duitsland, Italië en Zweden.

stacks_image_FD7A0E78-AEF0-48EB-805B-14F0DF46047E stacks_image_86D35AC2-1917-406F-9057-EC27535B08A1 stacks_image_B95D6B40-69C7-4A73-A458-ADD30AF1CCE1
Une atmosphère et une émotion. Tout au long d'une recherche dans la sonorité du
violon, ce machin qui pleur et rit quand l'archet devient le confident du coeur./ / au
moment au j'écrivais cet article en écoutant, une amie m'a téléphoné:"c'est bien
bien beau ce qu'on entend là!" eh,oui,...
(Une autre chanson n°82 - cd Didier Francois et Alicantes)
**** Een film voor het oor.
(Metro, januari 2000 -CD D.F. & Alicantes)
Ce disque est une petite merveille qui en surprendra plus d'un. puristes s'abstenir
(Le canard folk Mai 2002, CD Falling Tree)
Deze Brusselaar is noch min noch meer een meester op de nyckelharpa en heeft de
voorbije jaren een redelijk indrukwekkend palmares bijeengespeeld: van Laïs tot
Grappelli, van Yacoub tot Catherine, met al die namen heeft de man samen
gespegespeeld, gecomponeerd en opgenomen.
(Dani Heyvaert Mazzmusikas 113)
didier francois nyckelharpa composer sculptor bronze