duo gilles chabenat- didier francois

De passionele dialoog van twee emblematische instrumenten uit de Franse en Zweedse traditie, de nyckelharpa en de draailier, is enerzijds traditioneel of wetenschappelijk, anderzijds luchtig en geaard.

De samenwerking van Didier François en Gilles Chabenat werpt al een tiental jaar haar vruchten af onder de vorm van optredens en opnames. Beide muzikanten hebben hetzelfde doel voor ogen, namelijk de instrumenten en hun techniek vernieuwen . De draailier, de viool en de nyckelharpa modernizeerden ze om de meest uiteenlopende repertoires te dienen.

Dit optreden is voor hen een mogelijkheid om te dialogeren, soms te improviseren, terwijl moderne en barokmuziek versmelten met Franse en Zweedse traditionele muziek.

De nyckelharpa , net zoals de draailier, vindt zijn oorsprong in de middeleeuwen. In de 19e eeuw zorgde de Franse aristocratie voor een nieuwe benadering van de draailier. Na een lange tijd in de vergetelhoek doken de instrumenten dankzij de folk-revival in de jaren zeventig terug op. Dankzij technische vooruitgang en kompetente bouwers worden ze geherwaardeerd, zodat een nieuwe generatie muzikanten en componisten met deze instrumenten de muzikale taal van vandaag kan spreken.
stacks_image_F14761E5-16B9-463F-8A39-D58AAA6AF526
didier francois nyckelharpa composer sculptor bronze