Didier François. Solo Recital met Nyckelharpa.

De Nyckelharpa (zweedse viool), is gekend uit de Zweedse traditionele muziek. In de 15e eeuw kende men het instrument doorheen Europa.
en in de 17e eeuw leidde het ook zijn leven in onze streken dankzij Praetorius, een Duits komponist uit de beginperiode van de barokmuziek. Het instrument werd de voorbije 400 jaar ononderbroken bespeeld in Zweden.

Tegenwoordig echter kennen nog weinig mensen dit schitterend instrument met zijn typisch en uniek geluid. Weinig mensen beseffen welke plaats dit instrument in de muziekgeschiedenis heeft ingenomen, en welke organische kracht verscholen zit in zijn bizar uiterlijk.

De Nyckelharpa wordt puur en akoestisch aan het publiek voorgesteld in een andere vorm dan de traditionele Zweedse volksmuziek.
De avond wordt opgevuld met een verscheidenheid aan stijlen: Bach, Ysaye maar ook een Spaanse buleria of jazz thema's zoals "Crystal bells" van Charlie Mariano. Voor ieder wat maar met een speciale zorg voor eenheid doorheen de verschillende stijlen.

De rode draad doorheen dit fascinerend optreden is de her-ontdekking van een vergeten en onbekend instrument. De rijkdom van zijn klankenpalet en het terugvinden van lang vergeten klanken en emoties die we allemaal diep vanbinnen onbewust herkennen en koesteren.

duur van het concert 60 min zonder pauze

Akoestische voorstelling in een intieme sfeer met een minimum aan licht - en klanktechniek.

om een idee te hebben zijn hier enkele ruwe opnames:

mp3 Nine D. Francois
mp3 Bach sonata Am 3d part
mp3 Malinconia E Ysaye
mp3 Bach partita 1 double
mp3 Shall I weep or shall I sing?
mp3 luisa Antonio Carlos Jobim


didier francois nyckelharpa composer sculptor bronze